Zo van het land op jouw bord


Zo van het land op jouw bord

Lieve asperge

Koningin der Groente

En met recht de mooiste….

De asperge, je houdt er van of niet. Het blijft een beetje een haat-liefde verhouding voor de meeste mensen. Smaken verschillen nu eenmaal. De smaak van de asperge is een beetje bitter, maar bij een goede bereiding (lees: schilbeurt) bijzonder smaakvol en fris. Je proeft de lente als het ware.

Veel smaken zitten opgeslagen in je herinnering. Bij de smaak van asperge herinner je je in één keer iets: De zomer komt eraan! Daar was deze vroege vrijdagochtend op 5 mei echter weinig van te merken met 7*C op het Bavelse platteland.

Vandaag zijn we namelijk op onze jaarlijkse excursie bij Wim Tielemans, aspergekweker in het mooie dorp Bavel. Om te zien hoe de asperge met veel, ik zeg héél veel liefde wordt gekweekt. Echter, voor deze luxe groente op je bord ligt gaat er een hoop werk aan vooraf. De liefde van de boer, zoals bij Wim is bepalend voor de kwaliteit en de smaak. Daar zit een hoop vakkennis, liefde voor zijn vak in.

Asperges Egelantier Breda

Asperges bij de Egelantier in Breda

 

Je moet een beetje vak-gek zijn om al om 5:30u in de ochtend voor dag en dauw op te staan en om vervolgens op zoek te gaan naar de mooiste asperges. Als deze de kop opsteken, worden ze uitgestoken, gewassen, gesorteerd en dan komen wij, koks van de Egelantier aan de beurt om ze klaar te maken.

De bereiding, heerlijk met wat water, wat zout, een scheutje room, een halve citroen, ietwat suiker en een knop foelie. Zachtjes garen en serveren met ham, een eitje, gesmolten roomboter en vers gehakte peterselie. Je moet iets doen om de asperge bij onze gewaardeerde gasten op het bord te serveren.

Lieve asperge, ik kan me voorstellen, als je met zo veel liefde wordt gekweekt, behandeld, bereid en gegeten, ben je wat mij betreft als groente met recht de ‘Koningin der Groente’.

Kom ze lekker proeven bij ons.