Elvis has left the building. Maar hij is er wel geweest.


Elvis has left the building. Maar hij is er wel geweest.

‘Elvis was echt in Breda, ik was daar zelf bij’

Bron:  BN de Stem – Jacques Hendriks  

BREDA – Het is geen fabeltje, maar helemaal echt waar gebeurd. Elvis Presley is wel degelijk in 1959 in Breda geweest! Hoe Victor Boemaars dat zo zeker weet? ,,Ik was er zelf bij, ik heb hem gezien. Het verhaal klopt als een zwerende vinger!”

Eerder deze week, op de sterfdag van Elvis (16 augustus), meldden we in deze krant dat al jaren het verhaal gaat dat The King tijdens zijn diensttijd in Duitsland een keer naar Breda zou zijn gereden om een pakketje af te leveren bij de moeder van zijn manager, Tom Parker alias Dries van Kuijk. Diens moeder Marie van Kuijk-Ponsie woonde in de Boschstraat, op nummer 73B. Bij aankomst in Breda zou hij eerst wat gegeten hebben op de Teteringsedijk, bij ‘t Brabants Boerke (tegenwoordig De Egelantier) of bij De Toerist.

,,Het was bij ‘t Brabants Boerke, de zaak van mijn ouders. En ik was erbij”, aldus Victor Boemaars (72), die inmiddels tien jaar aan de Spaanse Costa Blanca woont, in Rojales. In zijn Nederlandse tijd runde hij jarenlang het restaurant bij golfclub Toxandria in Molenschot. En trad daarmee dus in de voetsporen van zijn ouders, die naast ‘t Brabants Boerke (huisnummer 103) ook een transportbedrijf hadden. ,,Om die wagens te stallen, hadden we een grote parkeerplaats naast en achter de zaak.”

Daar stopte in de zomer van 1959 een legerjeep. Vier Amerikaanse militairen stapten uit en gingen het etablissement binnen. ,,Het was vakantie, ik was 14, we waren binnen aan het spelen. Ze waren in uniform, dus ik herkende Elvis niet meteen, maar mijn oudere zus van 17 wel, die wist natuurlijk niet wat ze meemaakte! Ik moest naar achteren, naar de keuken. Mijn inmiddels helaas overleden zus heeft hun geholpen en uitsmijters met koffie geserveerd.”

Die jeep hadden de vier GI’s daar eigenlijk helemaal niet mogen parkeren, maar dat deden ze om uit het zicht te blijven. ,,Bij de Teteringsedijk begon Breda destijds. Vandaar dat ze bij ons stopten om eerst wat te eten en om de weg te vragen. Naar welke straat ze vroegen, kan ik me niet meer herinneren.”

Foto’s of andere bewijsstukken heeft Victor Boemaars niet. ,,Elvis vroeg om absolute discretie. En geen foto’s, geen handtekening. Als goede horecamensen hebben we dat gerespecteerd en zijn we er daarna ook niet mee naar de krant gegaan.”

Boemaars vindt het achteraf wel jammer dat hij geen tastbare herinnering aan dit historische bezoek heeft. ,,In die tijd was iedereen gek op Elvis, mijn zus en ik dus ook. Ik heb nu nog wat films van hem, biografieën en zijn platen. Die draai ik met regelmaat.”

Mede door de discretie van de familie Boemaars in 1959 is de herkomst van colonel Tom Parker nog jaren een mysterie gebleven. Pas in 1988 onthulde De Stem-journalist Dirk Vellenga in het boek Elvis and the Colonel dat Parker een en dezelfde persoon was als Dries van Kuijk, in 1909 geboren in Breda.

Vorige week ook vertelde Bredanaar Cor Vermeulen over Elvis’ laatste concert dat hij in de Verenigde Staten bezocht, een maand voor zijn dood.