Dag van de Duurzaamheid


Dag van de Duurzaamheid

10 oktober : Het is de Dag van de Duurzaamheid

Al vele jaren zijn wij in de keuken van de Egelantier bezig met duurzaamheid. Het is namelijk altientallen jaren mijn keuken-filosofie, dat we alles zelf maken. Van het brood, het ijs tot de soepen en de sauzen, zo’n beetje alles wat je op je bord geserveerd krijgt. Met producten uit onze nabije omgeving, seizoensproducten, biologische ingrediënten en “duurzaam denken”.

Dag van de duurzaamheid Egelantier UN

Met duurzaam denken bedoelen we dat we nadenken over wat we allemaal met producten kunnen doen die eigenlijk in de vuilnisbak zouden belanden. Wat doen we daar mee? leuke decoratiepoeders, wecken, edik, schuimpjes, koekjes, chips en geraffineerde oliën, enz. . Creatief denken om zo weinig mogelijk in de vuilnisbak te laten belanden. Dát is duurzaamheid volgens mij!

Afgelopen jaar heb ik een aantal gastcolleges gegeven bij koksopleidingen. Dat was enorm leuk om te doen, en voor de leerlingen mooie ‘mindset’ voor de koks van de toekomst. “Duurzaam denken” is de toekomst van nu. Afgelopen week hebben we een volgende stap gemaakt door “Hapjes van afval” te presenteren op een congres in Rotterdam waar een denktank  van de UN samen kwam met als onderwerp  duurzaamheid in Rotterdam. Carrotcake van wortelstukjes en schilletjes, cocktail van uitgeperste sinaasappelschillen, noem maar op. Alles gemaakt van “afval”.

De reacties  waren enorm enthousiast. De boodschap is aangekomen kreeg ik uit eerste hand verteld, Straks gaat iedereen nog “Duurzaam denken”! Dat zou toch prachtig zijn?

Eigenaar/Chef-kok Donny van der Weegen van Restaurant de Egelantier